PULSAQUA Test Logo

Memoirs of Pippa: Alle Scholen Verzamelen 2023 [NL]

Pippa Hofman

Ervaringen van Pippa Hofman, vrijwilliger bij Pulsaqua vanuit het Fair Future Generator programma van Milieudefensie, na haar hulp en inzet in het organiseren van het onderzoeksevenement. Voor meer informatie over het project en de resultaten, kijk dan eens hier.

Zwarte pluisjes, lange pluisjes, krullende pluisjes en metalen pluisjes (?!).  Dinsdag 7 november was het weer Alle Scholen Verzamelen, een initiatief van de landelijke Wetenschapsknooppunten om kinderen kennis te laten maken met wetenschappelijk onderzoek. Zo hebben dinsdag honderden basisschoolleerlingen uit het hele land, met stickers, allerlei verschillende pluisjes van hun kleding geplukt. De jonge onderzoekers waren verantwoordelijk voor een cruciaal onderdeel van een wetenschappelijk onderzoek naar micro-vezels en -plastics.

De invulsticker en pluissticker vergelijken op bedekkingsgraad, foto van Basisschool Ababil in Schiedam

De pluisjes zijn inmiddels aangekomen op de Universiteit van Amsterdam. Daar worden de stickers onder een microscoop gelegd en digitaal geanalyseerd. Met die informatie krijgen de wetenschappers een beter inzicht in de mate waarin verschillende materialen en kledingstukken vezels loslaten. Deze vezels komen los met het dragen, wassen en drogen van kleding en verzamelen zich uiteindelijk in het water. Ook ons drinkwater.

Na een succesvol Alle Scholen Verzamelen in 2021 ging Pulsqaua weer in de coordinatie zitten, dit keer iets verder van de waterkant, met het organiseren van ‘Pluis het Uit!’. Aan de dag ging veel werk vooraf. In de aanloop naar 7 november werden nieuwsbrieven verstuurd, lesopdrachten bedacht, leraren handleidingen geschreven en werkboekjes gemaakt. Er is contact geweest met de scholen, de universiteit, met de pers en uitgebreid met de leveranciers van alle materialen en de 160 lespakketten. 

Met alle administratieve en logistieke taken achter de rug mocht ik zelf meedoen met het uit pluizen. Dit deed ik met een groep 8 in de buurt van Katwijk. De kinderen waren enorm enthousiast en wisten ook al veel te vertellen over natuurlijke en synthetische stoffen. Ze zeiden dat wc-papier en spieren ook uit een soort vezels bestaan en vroegen zich af waarom wij ook vezels moeten eten. Als vezels van onze kleding in het milieu slecht zijn, waarom konden we dan niet kleren maken van steen of van kikkerdril?

Als ‘juf’ heb ik kort uitgelegd over het belang van het onderzoek en wat het wetenschappelijk maakt voordat de kinderen zelf te werk gingen. De echte juf had van te voren voor elke leerling het werkboekje klaargelegd en wist ze duidelijk door de stappen te leiden.

Toen ze ieder een trui, broek of T-shirt hadden uitgekozen en uitgezocht uit wat voor materialen die bestond werden de stickers fanatiek geplakt en gewreven. Waarna luid gejuich of gezucht te horen was. Sommigen hadden stickers volledig bedekt met groene pluizen terwijl anderen teleurgesteld de sticker van dichtbij inspecteerde en vroegen hoe het kwam dat zij er maar één konden vinden.

Er volgden heftige discussies over wol versus polyester, nieuwe kleding of truien die al vaak waren gewassen. Het ging er hard aan toe.

Pluisjes bestuderen van verschillende soorten kleding, foto van Basisschool Ababil in Schiedam

Het enthousiasme van de leerlingen was aanstekelijk. Zo kwamen er op een paar locaties verslaggevers en radiozenders langs. In Zeeland was de lokale omroep aanwezig en in Amsterdam kwam radio 1 langs voor een fragment. Eloise, een leerlinge, werd ook nog geïnterviewd door Kidsweek in Utrecht.

In Katwijk werd het onderzoek na een kleine pauze afgesloten met de quiz. De klas moest gezamenlijk zo snel en goed mogelijk vragen antwoorden over de ochtend, hoe je er voor kan zorgen dat er minder vezels vrij komen, de oorsprong van veel materialen en welke eigenlijk plastic zijn. De winnende klassen krijgen kaartjes naar het Universiteitsmuseum in Utrecht waar ze verder kunnen met onderzoekend leren, proefjes doen en misschien terecht kunnen met hun vraag of je kleren van kikkerdril kan maken.

Kijkend naar de datapunten die binnenkomen online, foto van Basisschool Ababil in Schiedam
PULSAQUA Test Logo

Het Brouwershuys, Linker Rottekade 292
3034 CV Rotterdam, The Netherlands

+31 6 22413966

sandra@pulsaqua.com